Vejledning til
Lav et moodboard
Med udgangspunkt i en læst tekst skal stemningen i tekstens univers formidles visuelt i en billedcollage, kaldet et moodboard. Eleverne går i dybden med teksten og træffer valg om udseende af bla. lokation, karakterer, rekvisitter og bærende begreber. Valgene omsættes i et digitalt eller analogt moodboard.
Målsætning
- At kunne uddrage stemningen fra en tekst og omsætte den til søgeord.
- At kunne producere et moodboard, der klart kommunikerer et univers og en stemning fra en tekst. Visualisering er en kernekompetence i dette arbejde.
FORUDSÆTNINGER
Hav eventuelt printede kopier af teksten og Universboardet klar - det letter arbejdet på Trin 1.
Vi anbefaler, at brugerne benytter det gratis billedbehandlingsprogram Photopea via Skoletube til aktiviteten. Der guides i brugen af Photopea ift. denne aktivitet.
Andre programmer, der kan arbejde simpelt med billeder i lag, kan også bruges, fx Word, Powerpoint eller Publisher.
Vær opmærksom på at brugerne skal hente billeder fra internettet, som indsættes i deres moodboards. Disse billeder er ofte rettighedsbeskyttede. Det er ok at bruge dem i øvelsessammenhæng, men eleverne skal være varsomme med at dele deres produkt med andre gennem internettet. Fra aktiviteten guides til at finde godkendte billeder via Google billeder. På Medier for alle findes der en opdateret liste over gode steder på nettet at hente indhold - udpeg evt. en af disse ressourcer for eleverne.
Kompetencekrav
Brugerne skal kunne:
- Arbejde i små grupper.
- Overføre billeder til en computer
- Ligge billeder i lag på hinanden i et simpelt billedprogram (fx Pixlr, Word)
Tip til brug i andre sammenhænge
Man kan bruge moodboards til at skabe univers-stemninger inden for forskellige faområder. Fx i forhold til emnet 2. verdenskrig (historie), en skovsø (biologi), et sted i et andet land (geografi) osv.
Tips til evaluering
- Lad eleverne vise deres mooodboards for en anden person/gruppe, der har arbejdet med den samme aktivitet, uden at forklare noget.
- Lad respondenten/respondentgruppen fortælle, hvilken stemning moodboardet udtrykker. Både helt overordnet og i de enkelte elementer.
- Var det den samme stemning, eleverne selv havde til hensigt at formidle med moodboardet?